molHet volgende voorval speelde zich af in het Sint-Janscollege te Meldert (Hoegaarden), rond 1970, tijdens een biologieles in het eerste jaar.
De inspecteur staat voor de klas en vraagt: “Bestuderen jullie soms levende dieren?”. Het is een vervelende vraag voor de leraar die achteraan in de klas zit, samen met de directeur. De klas zwijgt, tot plots iemand roept: “Kijk, daar is een levende mol!”. Het was vroeger nooit gebeurd en zou later ook nooit meer voorkomen. Precies op die dag en in die les over biologie was een mol uit het nabije voetbalveld het gebouw ingesukkeld en door een lange gang tot in het klaslokaal geraakt. Is dit dier wel blind? De mol werd onder de leiding van de inspecteur uitgebreid bestudeerd. Voor leerlingen en leraars was de komst van de mol een ongelooflijk toeval, voor sommige paters het werk van de Voorzienigheid. Omdat die éne mol de school een grote dienst had bewezen, lieten de paters de molshopen op het voetbalveld jarenlang ongemoeid.
Een toemaatje. Het voorval werd achteraf druk besproken. Toen het ging over de macht van het toeval, merkte een leerling op: “Ze zeggen dat toeval niet bestaat. Ik ben toevallig wel op mijn verjaardag geboren.”

Ingezonden door classicus Karel Carmeliet, Leuven. 31 augustus 2010.

Verschenen op de website op 12 september 2010.