Dr. fil. Paul Kempeneers

Toponymie van gemeenten in Oost-Brabant

Leven in Landen

landenLeven in Landen is de poëtische titel van een grondige toponymische en geschiedkundige studie over de stad Landen.

Over Landen bestonden weinig gedrukte publicaties. De meeste waren dan nog in het Frans geschreven. Een wetenschappelijke studie in het Nederlands was aldus een schot in de roos.

Vanzelfsprekend ging Kempeneers op zoek naar het oudste archiefmateriaal. Eerst moest hij een historische atlas samenstellen. De nodige kaarten vond hij in vergeten kelders van het kadaster.

Het resultaat van zijn arbeid is een vlot lezende studie met 30 overzichtelijke kaarten van het Landense grondgebied.

Kempeneers gaat nieuwe etymologieën niet uit de weg. In Rufferdinge bv. schuilt geen fictieve Frankische legioensoldaat, wel de naam Hrodfried.

De naam Landen zelf is voor-Germaans en etymologisch verwant met Londen.

De Palude heeft als eigenaar van de molen nooit bestaan: het is gewoon een verlatijnsing van de Dietse naam Vanden Broeck.

Natuurlijk schenkt Kempeneers de nodige aandacht aan de familie van de Pippijns (vormen met e zijn Franstalig) die een Europese rol hebben gespeeld.

Bestellen

Het boek kost 27 euro. Verzendkost België 7 euro, in Nederland 25,5 euro.

U kunt het bestellen via onderstaand formulier. De kostprijs van het boek + verzendkosten kunt u overschrijven op rekeningnummer IBAN BE52335057139009 – BIC BBRUBEBB.

Verzenden/afhalen(vereist)

Signeren(vereist)

%d bloggers liken dit: