Dr. fil. Paul Kempeneers

Toponymie van gemeenten in Oost-Brabant

Oud Schrift

Oud-Schrift-CoverWie op zoek gaat naar zijn voorouders, komt in contact met ouder schrift dat hij niet altijd kan ontcijferen. Een lange s uit de 19de eeuw doet al vreemd aan. Zo worden bekende namen als Brussel moeilijk leesbaar. Dit obstakel is al een rem voor verder onderzoek.

Ook het taalgebruik uit vorige eeuwen doet vreemd aan. Een blaker was in een tijd zonder elektriciteit een dagelijks gebruikt woord. Toen iedereen licht kon maken door de schakelaar om te draaien, verdween het voorwerp, mét het woord. In de achtergelaten goederen van een pastoor vinden we een justaucorps, een kledingstuk dat amper 200 jaar geleden nog gedragen werd. Ook grammaticaal veranderde er heel wat. In de dubbele ontkenning zien sommige mensen ten onrechte het voegwoord “en”. Hierdoor wordt de betekenis duister en in de context misschien wel tegenstrijdig.

De geïnteresseerde leek moet dus niet enkel een ander soort schrift, maar ook een verouderde woordenschat en grammatica leren ontcijferen en begrijpen.

Door de toenemende vrijetijd, soms ook door gedwongen rust-pensioenen, zoeken veel mensen een zinvolle bezigheid. Het speuren naar de voorouders is populairder dan ooit. Zo komen steeds meer geïnteresseerden in contact met oud schrift. Het zijn dus niet enkel studenten geschiedenis of toekomstige filologen, die in oude boeken gaan neuzen. Ook mensen die, gepassioneerd door het verleden, op zoek gaan naar hun voorouders, of leden van een heemkundige kring maken kennis met het schrift van vorige eeuwen. Dit boek van 108 bladzijden richt zich tot al deze vorsers.

Bestellen

Het boek kost 16 euro. Verzendkost België 4 euro, in Nederland 12,5 euro.

U kunt het bestellen via onderstaand formulier. De kostprijs van het boek + verzendkosten kunt u overschrijven op rekeningnummer IBAN BE52335057139009 – BIC BBRUBEBB.

%d bloggers liken dit: