Dr. fil. Paul Kempeneers

Toponymie van gemeenten in Oost-Brabant

Tiense Handelaars in 1935

Als basis diende een inlichtingenboek dat verscheen in 1935 met de namen van alle handelaars. De winkels waren gegroepeerd per wijk, straat en huisnummer. Het zijn er meer dan 1300! Kempeneers verwerkte de handelaars van toen in overzichtelijke tabellen. Gemakshalve rangschikte hij de straatnamen alfabetisch. Onder de straatnaam staan de handelaars, met naam en voornaam, per huisnummer, oplopend met de oneven en daarna met de even nummers. Sommige huisnummers zijn na 85 jaar niet meer dezelfde, maar de meeste wel. In een aantal gevallen heeft de samensteller de gegevens aangevuld, onder meer met handelaars die in 1949 vermeld worden in het reclameboekje voor de herdenking van de 650ste verjaardag der kerkwijding van O.L.Vrouw ten Poel. In een klapper verwijzen de namen naar de bladzijde.

Verder wordt het boek aangevuld 72 foto’s: aan de linkerkant van de bladzijde staat een oude foto, aan de rechterkant de huidige toestand. Zo vergeleek Kempeneers handelspanden van onder meer het Casino in Avendoren, het Rad van Avonturen later notaris Becquevort, het Prisonske en de Kiste in de Langestraat, het Schip naast de Gete, het Huis Namen tegenover de Wildeman, het Oud Gasthuis dat nu verbouwd wordt, de Patria, de Vrijthofstraat met de stadspomp, het Wit Paard uit de 17de en de 20ste eeuw op de Grote Markt, de Monty, het Rood Paard, de Smidse naast het Vredegerecht, Au Normandy, de Kat onderaan op de Veemarkt, de Huzaar naast de oude Bakeleinstraat, de Refugie van Sint-Geertruiden met de latere huizen in Art Nouveau, de bloot gemaakte steen uit 1737 in de Oudekleerkopersstraat, de huizen op het Stationsplein, enz.

Het boek over de “Tiense Handelaars in 1935” telt 146 bladzijden en kost 16 euro + 4 euro voor verzending.

Bestellen

Het boek kost 16 euro.

De verzendkost bedraagt voor verzending naar een adres in België 4 euro, in Europa 12,5 euro.

U kunt het bestellen via onderstaand formulier. De kostprijs van het boek + verzendkosten kunt u overschrijven op rekeningnummer IBAN BE52335057139009 – BIC BBRUBEBB, of onderaan via Paypal/VISA.


Tiense Handelaars in 1935

Standaard verzending in België

€ 20,00

%d bloggers liken dit: