Dr. fil. Paul Kempeneers

Toponymie van gemeenten in Oost-Brabant

Volkstellingen in het Hageland: Glabbeek en omgeving

volkstellingenWie met zijn stamboom bezig is, kent de volkstellingen als een nuttige bron voor het opsporen van een voorouder. Het prettige aan de telling is, dat de hele familie bij elkaar staat.

Dr. P. Kempeneers raadpleegde bij zijn onderzoek naar de plaatsnamen van Hagelandse dorpen ook de archiefstukken, waarin de namen van de inwoners worden opgesomd. Voor Glabbeek tekende hij de namen op uit 1692 en uit 1709. Voor de telling van 1709 schreef hij ook de (soms moeilijk leesbare) namen op van de inwoners van Kapellen, Sint-Margriet-Houtem, Vissenaken en Zuurbemde. Hij groepeerde deze namen in een gemakkelijk leesbare brochure Volkstellingen in het Hageland. De eerste reeks omvat de namen van de inwoners van de genoemde gemeenten, 920 in totaal.

Om een voorouderlijke naam terug te vinden stelde Kempeneers per gemeente een handige klapper samen, die onmiddellijk verwijst naar een nummer in de lijst. Het boekje op A4-formaat is ingebonden in een plastieken map en telt 26 bladzijden.

Bestellen

Het boek kost 7 euro. Verzendkost België 4 euro, Nederland 12,5 euro.

U kunt het bestellen via onderstaand formulier. De kostprijs van het boek + verzendkosten kunt u overschrijven op rekeningnummer IBAN BE52335057139009 – BIC BBRUBEBB.

%d bloggers liken dit: