Dr. fil. Paul Kempeneers

Toponymie van gemeenten in Oost-Brabant

Zoutleeuw, XIX

zoutleeuwZoutleeuw is de korte naam voor de uitgebreide toponymische en geschiedkundige studie over de stad Zoutleeuw, gelegen aan de grens van de provincie Vlaams-Brabant.

De stad is een waar kunstschrijn. Vermaard zijn de middeleeuwse bouwwerken, zoals het monumentale Vleeshuis op de Grote Markt.

Maar even vermaard zou de namenschat moeten zijn, want deze is de moeite waard.

Zoutleeuw werd als stad verscheidene malen omgord, maar tot heden werden de 3 omheiningen slechts oppervlakkig bestudeerd. Met de bouw van de Spaanse citadel kwam er een nieuwe muur, diagonaal gelegen tussen de 1ste en de 2de omheining.

Door gebruik te maken van kartografisch materiaal kon Kempeneers de juiste toestand reconstrueren. Overblijvende stadswallen aan de watermaatschappij blijken 300 jaar ouder te zijn dan werd aangenomen. Anderzijds is het huidige Heksenkot een modern bouwsel, in 1889 door Gustave Fineau gebouwd. Naast de verdwenen herberg de Rode Leeuw lokaliseerde Kempeneers meer dan 50 kleurrijke huisnamen zoals de Wildeman, de Witte Pluim, de Drie Haringen, het Molenijzer, de Ooievaar, de Spiegel, het Anker.

Bekroond met de Deken P.V. Betsprijs (Stad Zoutleeuw, 2002).

Bestellen

Het boek kost 24 euro. Verzendkost België 7 euro, in Nederland 25,5 euro.

U kunt het bestellen via onderstaand formulier. De kostprijs van het boek + verzendkosten kunt u overschrijven op rekeningnummer IBAN BE52335057139009 – BIC BBRUBEBB.

Verzenden/afhalen(vereist)

Signeren(vereist)

%d