In het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws zijn artikels verschenen over oude straatnamen in Aarschot. De lokale tv-zender ROB heeft er een reportage aan besteed.

Het Nieuwsblad: De aandachtige Aarschottenaar heeft het misschien al gemerkt: her en der duiken in het straatbeeld in Aarschot een aantal oude straatnamen weer op. Zo hangt in de Nieuwstraat bijvoorbeeld een bordje Gracht. Een ludieke actie, naar aanleiding van een recent boek over oude plaatsnamen in Aarschot. In totaal kregen negentien straten en pleinen een retrobordje, met daarop ook hun oude naamgeving. Het boek van Tienenaar Paul Kempeneers verscheen vorige zomer.

Het Laatste Nieuws: De oude, verdwenen straatnamen krijgen opnieuw een plaats in de stad Aarschot. Negentien emaille retrostraatnaamborden zullen binnenkort opgehangen worden.


Foto Bollen.

Onder meer de Eeuwigheidsstraat (Kardinaal Mercierstraat), Cabaretstraat ( Martelarenstraat), De Gracht (Nieuwstraat), Heilige Geeststraat (Capucienenstraat) en Groot Hoerengat (Tieltsebaan) zullen binnenkort op de gevels te lezen staan. Dr. Paul Kempeneers, auteur van een boek over de Aarschotse plaatsnamen, riep op enkele verdwenen straatnamen te bewaren. «Samen met de leden van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde, de Werkgroep Aarschotse Geschiedenis Documentatie en Informatie en de Stedelijke Museumcommissie werd een lijst opgesteld», zegt schepen van Cultuur Steven Omblets (CD&V). «Heel wat inwoners van de stad gebruiken nog steeds de oude straatnaam als ze het hebben over de Diestsestraat, Nieuwstraat of Tielemansstraat», gaat hij verder. «Niet verwonderlijk, want sommige straten zijn in de loop van de jaren al meerdere keren van naam veranderd. Vaak vertelt de oude straatnaam een interessant verhaal over de geschiedenis van onze stad. Iedereen spreekt nog wel van de Bonewijk maar nergens is er nog een straatnaambord dat hiernaar verwijst.»
Ook het Groot en Klein Hoerengat (Tieltsebaan) zullen opnieuw in het straatbeeld opduiken. «Waarom de Aarschottenaars deze straten zo hebben genoemd, weten we niet», zegt auteur Paul Kempeneers. «Blijkbaar was deze plaats vroeger bekend voor de tippelende hoertjes. Blijkbaar lag de buurt aan twee wegen, vandaar Groot en Klein Hoerengat. Deze namen zijn vergelijkbaar met de Bordeelstraat, de huidige Violetstraat in Tienen of de Putenstraat in Zoutleeuw, die nu Dr. R. Lowetstraat is geworden.»

ROB: De lokale zender ROB is de straat opgetrokken in Aarschot. Ze hebben aangebeld bij de bewoners van de Nieuwstraat en de straatjes errond. Hun wijk, door heel Aarschot gekend als ‘De Gracht’, krijgt nu dus haar originele naam een beetje terug. En daar zijn ze in de Gracht niet rouwig om. De video vind je hier terug.

Het boek over Aarschot kun je hier bestellen.