Bron: Het Rijksarchief in België

Het Rijksarchief Leuven organiseert een kampioenschap ‘oud schrift lezen’.

Vele onderzoekers kennen uit eigen ervaring de voldoening om teksten van lang geleden te ontcijferen. Het gaat niet zonder moeite, het vraagt volharding en zelfs een gezonde dosis koppigheid, maar de historische sensatie is weergaloos.

Hoe goed ben jij eigenlijk in het lezen van oud schrift?

Test het meteen in onze online wedstrijd en maak kans om uitgenodigd te worden voor de grote finale op 9 oktober.

Je moet geen bolleboos in de paleografie zijn om mee te doen. We gaan je heus geen onmogelijke hanenpoten voorschotelen. Deze wedstrijd richt zich uitdrukkelijk tot amateurs. Professionelen zoals archivarissen en historici kunnen niet deelnemen. Op die manier willen we de kennis van het oude schrift bij het brede publiek promoten en degenen die hierin bedreven zijn, even in het zonnetje zetten. Gun jezelf wat prettige historische hersengymnastiek. Los de bijgaande opgave op en mail je antwoord naar paleografie@arch.be. Wij geven achteraf de correcte transcriptie om jouw versie te controleren.

Deelnemen kan tot 31 augustus, middernacht.

Half september krijgen de beste kandidaten van ons een uitnodiging om deel te nemen aan de finale op 9 oktober 2010, in het Rijksarchief te Leuven. De finalisten krijgen een uur de tijd om een aantal Nederlandstalige (fragmenten van) teksten te lezen. De verbetering, de bekendmaking van de resultaten en de prijsuitreiking gebeuren nog dezelfde dag.

Intussen krijgen de finalisten een VIP-bezoek aan het nagelnieuwe Rijksarchief te Leuven aangeboden.

Wie gaat de uitdaging aan?

Klik hier om de opdrachten te downloaden en stuur je oplossing vóór 31 augustus, middernacht, naar paleografie@arch.be !

Wil je oud schrift leren lezen? Via deze website kun je de publicatie Oud Schrift. Lezen, begrijpen, overzetten. bestellen.