zoekenIk ben een regelmatige bezoeker van het Rijksarchief in Leuven, waar ik opzoekingen doe over mijn stamboom. Op een dag in december 2009 was ik ten einde raad. Ik vond niets over een zekere mevrouw Swobod. Bij het buitengaan na sluitingstijd liep ik naast Paul Kempeneers, een filoloog die ook regelmatig het Rijksarchief bezoekt. Ik had er nog nooit mee gepraat, maar omdat de resultaten van mijn opzoekingen die dag zo mager waren, sprak ik hem aan en zei: “Het is een triestige dag voor mij, ik heb niets gevonden. Al een hele tijd zoek ik naar een vrouw die afkomstig schijnt te zijn uit Polen”. Kempeneers keek mij aan en vroeg: “Wat is haar naam?” “Swobod”, zei ik achteloos. “Swobod? Die komt niet uit Polen, maar uit Bohemen en ze woonde in Aarschot”, antwoordde de filoloog. Natuurlijk dacht ik, dat die man mij iets wijsmaakte. Je zoekt zo lang naar die vreemde naam Swobod, en dan vertelt die filoloog uit Tienen ineens dat ze in Aarschot woonde. “Volgende week”, zei Kempeneers, “breng ik u de gegevens mee”. En inderdaad. De man had net een boek geschreven “Gedoopt in Aarschot“, dat daarna werd uitgegeven door de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde in Leuven. Hierin staan meer dan 3.800 namen. Op bladzijde 28 staat het doopsel van Guillielmus Eduardus De Bruyn beschreven. Hij werd geboren op 6 oktober 1828 en de volgende dag gedoopt. Hij was de zoon van Dominicus De Bruyn uit Stekene provincie Oost-Vlaanderen en Rosalia Swobod uit Bohemen! Sedertdien heb ik al meer gegevens over deze familie, maar het blijft een ongelooflijk toeval, dat die filoloog de naam van Rosalia Swobod kende toen ik ernaar vroeg!

Ingezonden door Jozef Van Laer uit Winksele (Herent), 15 september 2010.

Verschenen op de website op 17 oktober 2010.