eiffeltorenDr. Hubert Bovens uit Zutendaal is al lang geïnteresseerd in het voorkomen van toeval of “acausale synchroniciteit”. Enige jaren geleden gaf hij voor V.V.F. (Vlaamse Vereniging voor Familiekunde), afdeling Leuven, een voordracht over “Het toeval in de genealogie”. Onlangs overkwam hem zelf een treffend toeval. Ziehier zijn verhaal.

Op vrijdag 18 februari 2011 vlogen mijn echtgenote en ik van Firenze naar Brussel en de verantwoordelijke voor de passagiers stelde zich voor: “Ik ben Hans Parijs, chef de cabine of purser”. Onmiddellijk dwaalden mijn gedachten af naar het artikel, “Het zegelrecht en Parys” van Herman Swinnen, verschenen in het tijdschrift Brabant Cronikel, 2011 n°1. Hierop schreef ik een aanvulling over de voorouders van kunstschilder Henri Evenepoel (1872-1899), een familie Parys uit Brussel, fabrikanten van behangpapier. Ik viel de heer Parijs niet lastig met mijn gedachtesprongen… Na een goede vlucht bedankte ik hem even bij het verlaten van het vliegtuig.

De volgende dag was ik op de ontmoetingsnamiddag en receptie van V.V.F.- Brussel. Hiervan kende ik alleen de voorzitter Daniel Bex. Ik sprak mijn tafelgenoot aan en vroeg, of er ook leden van zijn familie emigreerden naar Brussel. “Nee” zei hij, “mijn voorouders zijn van Brussel zelf… mijn familienaam is Parijs”. Verbaasd vertelde ik hem van mijn vlucht van Firenze naar Brussel en de purser Hans Parijs. Daarop antwoordde hij: “Ik ben Jean Parijs, de vader van Hans…”.

Ingezonden door dr. Hubert Bovens uit Zutendaal, 9 april 2011.

Verschenen op de website op zondag 10 april 2011.