De naam Villaret zal de lezers van mijn sprokkel niet veel zeggen. Ferraris wel. Deze Oostenrijker bracht ons grondgebied in kaart rond 1771-1777. Lannoo liet al deze kaarten in China drukken en inbinden. Het werd een boekdeel dat 12 kilo weegt. Voorheen had het Gemeentekrediet het hele pakket al in handig formaat uitgegeven.

Villaret is bij het grote publiek nog onbekend. Dat is jammer, want deze kartograaf toont ons waar rond 1748 huizen stonden, welke wegen er liepen. Kortom, hoe ons landschap in kleur eruit zag, zo een goede 25 jaar vroeger dan we zien op de kaarten van de Oostenrijker.

Villaret

Jean Villaret was sedert 1743 kapitein en geografisch ingenieur van de koning van Frankrijk. De opmetingen op het terrein gebeurden door Franse militairen. Ze gebeurden met het netwerk dat de kartograaf Cesar Cassini had opgesteld. De hoofdmeridiaan liep door Parijs. De kaarten hebben een schaal van 1/14.400. Het resultaat zijn bladen van 95 bij 68 cm.

België is nooit afgewerkt. Er bestaan in totaal 79 bladen die bewaard worden in de “chemise 292” in het IGN te Saint-Mandé bij Parijs. Een kaartblad heet “feuille”.

Het blad waar “Tirlemont” op staat is feuille 36. We zien er niet enkel de 3 tommen op, maar ook een totaal onbekende “motte” op de plaats waar zich nu de Citrique bevindt in de hoek van de Pastorij- en de Piepelboomstraat. Tielt-Winge staat op feuille nummer 21, Halen en Herk op 22, Zoutleeuw en Sint-Truiden op 37, Nethen en Lathuy op 50, Hoegaarden en Raatshoven op 51, Landen en Buvingen op 52.

In het Documentatiecentrum van de Provincie (Vaartstraat Leuven) zijn de kaarten digitaal te raadplegen. Dr. P. Kempeneers.

Verschenen in de Publipers op woensdag 23 september 2015.