Rond 1649 schreef Eemont Goossens een aantal wetenswaardigheden op. Hij noemde zijn handschrift “Diverse notabele dingen”, dit zijn weetjes die de moeite waard waren om te noteren (dus: notabel), over de geschiedenis van Tienen. Dit handschrift werd voor de eerste maal uitgegeven door pastoor Frans De Ridder in 1910 in het tijdschrift “Hagelands Gedenkschriften” (p. 11-30).

Diverse Notabele Dingen CoverHet document was jarenlang zoek. De conservator van het Stedelijk Museum S. Thomas kocht het bij de antikwaar A. Van Loock te Brussel in 1982. Het volgende jaar gaf ik de tekst in eigen beheer uit. Ruim 30 jaar later gaf ik het handschrift in een nieuw kleedje als verbeterde uitgave uit.

De schrijver was ongetwijfeld Eemont Goossens, aangezien hij zichzelf op folio 4 vernoemt. Zijn naam komt ook voor bij de getuigen van de opmeting van het Tiens Broek in 1642.

Eemont was een man van goede afkomst. Hij werd geboren omstreeks 1569 en was burgemeester, schepen en rentmeester. De laatste bladzijde van zijn hand gaat over de grote overstroming van 11 juli 1649. Hij overleed op 7 april 1650 zoals het parochieregister van de Sint-Germeinskerk vermeldt.

In de tekst komen ook enkele aanvullingen voor van de stadssecretaris Wouters, die later een “de” voor zijn naam kreeg. Om de tekst leesbaarder te maken heb ik de voetnoten telkens onderaan de bladzijde vermeld.

Sommige straatnamen zijn nu totaal onbekend. Zo kan men in de voetnoot lezen welke straten bedoeld werden met de nierincx straete, die saeckt straete, de (vernietigde) catte straete, die bordeel straete, die donckel straete, die matte borne straete, die paygepoel straete, die papen straete, die bachelyn straete.

Dr. P. Kempeneers.

U kunt het boek bestellen via deze link. Het is ook te verkrijgen als eboek, via Amazon.

Verschenen in de Publipers op woensdag 16 september 2015.