Zo pas verscheen het nieuwe boek van Paul Kempeneers over Dormaal. Hierin behandelt hij de plaatsnamen en hun geschiedenis. Na de zoektocht in archieven en kartografisch materiaal stelde Kempeneers detailkaarten op van het hele grondgebied van het dorp. De toponiemen verwerkte hij in rubrieken. Zo komen namen samen als Mellaard, Panbruggen, Poelvaatsen, Vedekoven en Wievelkoven bij gehuchten. Vliet, Leugenbeek, Groot Orbe, Sint-Mertensborne en Zegerborne staan bij waternamen. Hoogten en Laagten worden onderscheiden in toponiemen als Galgeberg, Hilderberg, Muggenberg, Mergelkuit, Wijnricsput en Daalkouter. Zo zijn er ook aparte rubrieken voor namen van grasland, velden, gebouwen en wegen. Deze indeling zorgt voor een vlotte lectuur van het boek.

(de tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een aantal historische documenten geven een kijk op het sociale leven van het dorp, zoals de lening van baron De Warlusel in 1659. Teksten van Parochie- en Cijnsregisters geven een idee hoe het te raadplegen archief eruit ziet. Genealogische informatie in het Nederlands geeft de auteur met Dopen, Huwelijken en Overlijdens in Dormaal vóór 1796. Zulke gegevens zijn interessant voor mensen die werken aan hun stamboom. Zo vindt de lezer in het boek de namen van 1337 gedoopte kinderen. Dan volgen de lijst van de huwelijken met 626 namen en de overlijdens met 467 namen. Achteraan komt dan een bibliografie van de geraadpleegde bronnen, een atlas met 13 overzichtskaarten en een reeks foto’s en prentkaarten. Ten slotte zorgt een Klapper voor het vlug terugvinden van de vermelde plaats- en persoonsnamen. Het boek telt 218 bladzijden en kost 19 euro + 5 euro voor een eventuele verzending.

Hiernaast verschijnt ook de Historische Atlas van Dormaal als nummer 37 van de reeks Historische Atlassen van Hagelandse gemeenten. Dit boek beschrijft alle kadasternummers van het dorp rond 1860 en vroeger, met de aanduiding van de oppervlakte, de aard (land, weide, huis, hof, …) en de eigenaars, met 13 kaarten. Dit boek telt 79 bladzijden en kost 8 euro.

De boeken zijn te bestellen via deze website, zie hieronder. Ze zijn ook af te halen bij de auteur in de Leuvensestraat 45 te Tienen, en is ook te verkrijgen in Halle-Booienhoven bij de Apotheek van Julie Jacobs, Grote Steenweg 95.

Bestelpagina “Dormaal. Plaatsnamen en hun geschiedenis”

Bestelpagina “Historische atlas van Dormaal”

Dormaal Plaatsnamen + Atlas

Combipakket “Plaatsnamen en hun geschiedenis” en “Historische atlas”, inclusief verzending naar adres in België.

€ 32,00