In een populaire krant las ik in 2016 dat op de plaats van het afgebroken Lyceum voorheen het Begijnhof had gestaan. Ik schrok toen ik dit las. Half Tienen weet in 2017 nog wanneer de Paterskerk bij het Begijnhof afbrandde. Daarom haastte ik mij om deze fout recht te zetten. Het duurde echter 4 maanden vooraleer mijn sprokkel in een streekkrant verscheen.

Postkaart "Begijnhofkerk"

Een andere fout ging over de naam van de laatste begijn. Het is nochtans gemakkelijk terug te vinden in het stedelijk archief. De laatste begijn stierf op 19 maart 1866 in het Begijnhof te Tienen. Een paar mensen meldden het bericht op het gemeentehuis. François Genesse, 28 jaar oud, schrijnwerker, en Louis Gillaer, 36 jaar oud, eveneens schrijnwerker, melden op 19 maart 1866 bij de burgerlijke stand dat Anne Catherine Kerstens, geboren in Tienen op 30 maart 1787, célibataire van beroep om 3 uur ’s morgens overleden was en sa demeure au béguinage. Ze was dus net geen 79 jaar. Ze was de dochter van Robert Kerstens en Marie Barbe Sneyers. De laatste begijn was dus niet de naaister Anne Catherine Baudewyns. Deze overleed in het burgerlijk gasthuis in de Bostsestraat op 6 december 1857 om 9 uur ’s morgens. Het overlijden werd op 8 december meegedeeld door haar broer Lambert Baudewyns, 66 jaar, tuinman, en Edouard Kinaer, 25 jaar, knecht in het burgerlijk gasthuis. Baudewyns was 49 jaar toen ze stierf.

In een mooi uitgewerkte brochure vernemen we hoe de stad Tienen het centrum gaat verfraaien. Een paar onjuistheden moeten we erbij nemen. Een aan te leggen waterpartij voor kinderen zal herinneren aan een fontein die lange tijd op de Grote Markt heeft gestaan. De fontein prijkt op een oude prentkaart. In 1994 verscheen het boek “100 jaar waterleiding te Tienen”. Het was inderdaad geleden van 26 augustus 1894, dat het openbare drinkwaternet officieel in gebruik werd genomen. Voor deze gelegenheid werd op de Grote Markt een bloemenperk met een zesstralige lichtfontein aangelegd. Koning Leopold II drukte op de elektrische knop en zette hierdoor de fontein in werking (p. 68). Na 2 dagen was deze fontein verdwenen.