In 1987 schreef ik mijn “Tiense Plaatsnamen” in twee delen voor de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde in Gent. We zijn 26 jaar later. Veel plaatsnamen, vooral namen van handelspanden, zijn intussen veranderd. Op de Grote Markt staan cafés die intussen wel 5 keer van naam veranderd zijn. Gaan we 150 jaar in het verleden terug, dan zijn de verschillen nog groter.

Augustijnen
Ik neem als voorbeeld het Sint- Barbarakerkhof. Toen de Augustijnen zich vanaf 1615 in Tienen vestigden, verkregen ze de Sint-Barbarakapel met het kerkhof en de Rode Poort. Het kerkhof wordt al vermeld in 1427. Het vormde een grote gelijkbenige driehoek, gelegen tussen Sinter-Viven en de Rode Poort. Dit is de hoek gevormd door de Grote Markt en de Dr. Geensstraat. Het kerkhof bestond nog in 1860. Daarna werd de derde zijde van dit perceel naar de straatkant verlegd, zodat er meer plaats kwam voor particuliere gebouwen. Op deze plaats stond op het einde van de 19de eeuw de grote apotheek van Vangoidsenhoven, nog te zien op zeer oude prentkaarten. Op de hoek (Dr. Geensstraat 2) stond de herberg Au bon Coin, later vervangen door de krantenwinkel Algemene Lektuur, die verhuisde naar de Leuvensestraat. Opticien Amery kocht het pand en bouwde er in 1972 een nieuwe winkel op. De apotheek viel uiteen in twee panden, nu Grote Markt 47 en 48. In nummer 47 kwam in 1973 de taverne Popeye van Hubert Pacque, zo genoemd naar de bekende tekenfilms. Hubert was zelf een oudgediende van de Zeemacht. De Popeye liep brandschade op en werd vernieuwd als de bakkerij van A. Versin. Het middendeel van de apotheek (nr. 48) was in 1935 Café du Commerce. Na de oorlog kwam hier het Hotel-restaurant Monty, dat afbrandde en volledig vernieuwd werd. In 1996 kwam hier de Residentie Adriana met appartementen en gelijkvloers een handelszaak. Het is een klein hoekje van Tienen, maar wel met een hele geschiedenis.

Dr. P. Kempeneers.

Verschenen in de Publipers op woensdag 16 januari 2013.